En samling originale saltvernsanger

Bodø 14.september 2017 (oppdatert): På Saltvern skole har det blitt laget mange originale sanger i årenes løp. Det har kanskje bidratt til å forsterke skolens identitet og til å inspirere til kreativitet. Under er en del eksempler.

Saltvernsanger - en delvis kronologisk rekkefølge med de nyeste først:

Under jubileumsforestillingen 28.september 2017 vil Velkommensangen, I kveld har Saltvern bursdag, Saltfence song og Saltvernunga bli framført.

Oversikt finner du i artikkelens høyre spalte


Vårres tur - 2016
Bodøs 200-års byjubiléum ble feiret med brask og bram i mai 2016. Vårres tur var sangen Saltvern presenterte i grunnskolenes forestilling Historiske spill i Stormen 18.mai.

Saltvern tok for seg en del av kvinnehistorien, og hadde laget et skuespill med en sang til. Meningen var å vise kontrastene mellom kvinnenes stilling før og nå. Vi fikk se Louise Engen for ca 100 år siden og Ida Pinnerød som representerer nåtiden. 

Sangen Vårres tur er en originalkomposisjon. Sangen avsluttet skuespillet som handler om kvinner og kvinnerollen, om kvinnens stilling i den perioden kvinners stemmerett begynte å bli innført. Første del av sangen prøver å reflektere musikken for omtrent 100 år siden, det er en rolig del som spilles av strykere og messingblåsere – og «Louise Engen» synger. Den avsluttes med en moderne partydel med synther, synthbass, handclaps, blås og komp. Vokalist er Kristina Høiskar med Sal og scene-jenter pluss Geir i koret. Programmert i Logic Pro X av Geir.


What Christmas means to me - 2015
Dette er en sang laget i Sal og scenetimene høsten 2015 av Ingeborg Karen Jensvoll, Marte Iversen Grytøyr,  Julia Nesheim og Kassia Usken. Elevene fikk i oppdrag å prøve å lage en julesang, og det klarte jentene med glans. Sangen kunne ha vært skrevet av profesjonelle låtskrivere! Innspillingen er gjort i 2017 av Geir S i Logic Pro X med Åsa Martine Nygård Wiik på gitar.


Fri! - 2014
Dette er en sang inspirert av Sal og scenebandet 20013/2014. Vi skulle lage en forestilling med tema Fri, og lurte på om vi kanskje kunne lage en sang om emnet. Deretter brainstormet vi idéer til en tekst om emnet. Da kom første del av teksten, å kunne game hele natta og sove så lenge vi ønsker. 

Da første vers var klart fant Geir S. en melodi. Refrenget kom litt senere da han var ute og luftet hunden. Teksten ble ferdigskrevet og det var bare å spille inn sangen. Første del av innspillingen ble gjort i Garageband - versjon 10 som inneholder geniale verktøyet Drummer. Etterpå ble det hele gjort ferdig i Logic Pro X. Skulle gjerne ha spilt inn sangen med S & S orkesteret, men det ville ha tatt et hav av tid; i tillegg til at det ville blitt en smule teknisk komplisert - for å si det sånn.


Velkommen - 2013
Vi manglet en personlig sang på skolen, en som egner seg til å synge når vi tar i mot elever, gjester eller andre besøkende, for eksempel aspirerende førsteklassinger, skolesjef, politikere, ordfører, kongen. Derfor ble denne sangen laget til Åpen dag i mars 2013.
Det virker som om sangen er blitt tatt vel i mot, for den har blitt brukt ofte etter dette.


Saltvernsambaen - 1992/2013
Denne melodien har en ganske lang historie. Sangen het opprinnelig Klassesambaen og ble laget til klasse 4A på Saltvern sesongen 91-92. Låten gikk da i E med omkvedet i G slik at det lot seg spille på blokkfløyte(!). Den hadde også en litt annen tekst.
Men siden Glimt fra tid til annen (i hvert fall nå om dagen - skrevet i 2014) spiller sambafotball ble låten også testet ut som fotballsang under navnet Glimtsambaen. Denne kan du høre i Glimtavdelingen.
I fjor ble det plutselig bestemt at skolen skulle ha en utekonsert på utescenen i den ene skolegården. Da dukket sangen opp i sin (minst) tredje versjon under navnet Saltvernsambaen.


Saltvernunga - 1994
Denne sangen blir også ofte kalt Saltvernsangen og er som en uoffisiell skolesang å regne. Den ble laget til en skoleforestilling i Bodø kulturhus i 1994 og har blitt mye brukt siden. I Bodø Spektrum 8.november 2007 ble den en naturlig avslutningssang med over 700 elever og 100 ansatte som artister. Dette er en eldgammel versjon fra 2001. Før eller siden kommer en versjon med elevene som sangere!

Vi vurderer å lage en mer allsidig tekst på versene til sangen. Teksten slik den er nå er skrevet med tanke på at den er en avslutningssang  til en konsert eller liknende.


Her i Bodø - 1999/2007
Denne sangen ble skrevet tidlig i 1999 og ble sunget i sin opprinnelige form på Saltvernshowet i kulturhuset samme år. Senere ble låten skrevet noe om og ble sendt inn i konkurransen om å bli Bodøs Tusenårssang. Der ble den knust av juryen som foretrakk Tusen bilda av Pelle Politibil-komponistene Lennart Mårli og Åge Magnussen.
Komponisten har aldri riktig vært fornøyd med sangen, men ville gjøre et siste forsøk med den for å få den gjennom nåløyet til å bli en av Spektrum-sangene. For tredje gang ble teksten skrevet om og musikken ble pusset på i Garageband og Logic Studio. 
I Spektrum ble den nest siste sang på programmet; og ble heldigvis godt likt av elevene og andre som etterhvert fikk hørt den noen ganger. Internt har sangen gått under betegnelsen "Den nye Bodøsangen".

PS: (Edit 2016) Teksten er nå skrevet om (minst) for fjerde gang, og det er den nye tekstversjonen det nå lenkes til under.


I kveld har Saltvern bursdag - 1997/2007/2017 
Åpningssangen på Jubiléumsshowet i Bodø Spektrum var naturlig nok "I kveld har Saltvern bursdag". Sangen ble skrevet til Saltvern barneskoles 30-årsjubiéum i 1997, og det passet fint å ta denne fram til hele Saltverns 50-årsfeiring. I 1997 ble barneskolejubiléet feiret med åpen skole og en stor konsert på skoleplassen. Her deltok Saltvernunga av alle slag, fra kjente musikere til forballspilleren Mini fra Kleivaveien. Her er både demoen fra 1997 og demoen fra 2007 - delvis nyinnspilt og renovert i Garageband og Logic. 


Kongen (av Saltvern) - 2006
Nils Petter Nikolaisen, inspektør og assisterende ( i lange perioder midlertidig) rektor på Saltvern, gikk over i pensjonistenes rekker i juni 2006. Han er en meget populær mann både blant unge og de litt eldre på skolen. Derfor arrangerte 10-trinn en æreskonsert for ham. En egen sang fikk han også, framført av Geir S, U-trinnslærerne og tidligere og nåværende elever. Innspilt i Garageband. 


Saltfence song - 2006 
Denne ble også fremført i Spektrum 2007. For å vise hvordan moderne datateknologi kan brukes til annet enn å skrive 12 punkts tekst med Times New Roman i Word ville vi demonstrere hvordan vi enkelt kan få datamaskiner til å spille inn musikk. Ergo ble lærerne på et interndatakurs våren 2006 utfordret til å skrive en tekst.

Senere på dagen hadde faktisk noen kreative sjeler tråklet sammen en slik, og Geir S. hev seg rundt og laget refrenget på tre minutter. Verset og stikket kom litt senere. I løpet av uka programmerte og beatset Geir låta i det vidunderlige programmet Garageband. Neste uke stilte lærerne seg rundt en mikrofon og sang kor på sangen.

Resultatet ble over forventning! Senere framførte de sangen overraskende live for måpende elever på et fellesarrangement med stor suksess. Lærerne går ennå rundt og kaller seg Saltvern Popstars - helt til noen av elevene forhåpentligvis snart river dem ned av tronen! (Eller har Kråkesølv og Lotte Mørkved kanskje allerede gjort det?)


6A - 1991:
En sang om overgangen fra barneskola til ungdomskola - i den tiden vi hadde 9-årig skole. Sangen er egentlig fra 6. klassenes avslutning på Rønvik skole i 1991. Nå er på mange måter sangen dobbelt uaktuell. Saltvern er jo en 1-10 skole. 8-10 klasse går ikke lenger på en ungdomsskole, men på et ungdomstrinn. Dessuten er nå elevene ferdig med barnetrinnet etter sjuende klasse.


Sanger fra musikalen Henriette Madelaine og Ernst Johan - 1999: 
Dette var en musikal framført under kulturkveldene mai 1999 i Bodø kulturhus. Musikken og tekstene var orginalskrevet av en gruppe lærere, mens elevene framførte. Historien om Ernst Johan fra Ytre Utøya som kom til byen og ble forelsket i byjenta Henriette Madelaine fra Øvre Fisefinhaug ble en stor suksess!

Under ligger demoopptak med noe av musikken (Ikke tekster). Øvingsfil 7A 2018: Sju e så bra!